Tankar efter Påskdagens gudstjänst

Påskdagen Tema Kristus är uppstånden

Psaltaren Psaltaren psalm 118, vers 15-24

Hör hur segerropen skallar, jubel stiger från de trognas läger: Herrens hand har visat sin kraft. Herrens hand är höjd till seger, Herrens hand har visat sin kraft. Jag skall inte dö, jag skall leva och vittna om Herrens gärningar. Hårt har Herren tuktat mig, men han gav mig inte i dödens våld. Öppna för mig rättfärdighetens portar! Jag vill gå in och tacka Herren. Här är Herrens port, här får hans trogna gå in. Jag tackar dig för att du hörde min bön och blev min räddning. Stenen som husbyggarna ratade har blivit en hörnsten. Detta är Herrens eget verk, det står för våra ögon som ett under. Detta är dagen då Herren grep in. Låt oss jubla och vara glada!

Gammaltestamentlig läsning Jesaja kapitel 25, vers 6-9

Herren Sebaot skall på detta berg hålla gästabud för alla folk, ett gästabud med feta rätter och starkt vin, med feta, mustiga rätter och starkt, klarat vin. På detta berg skall han utplåna den slöja som höljer alla folk, det dok som skyler alla folkslag. Han skall utplåna döden för alltid. Herren Gud skall torka tårarna från alla kinder och göra slut på sitt folks förnedring överallt på jorden. Herren har talat. Den dagen skall man säga: Se, detta är vår Gud, den räddare vi hoppades på. Detta är Herren som vi hoppades på, låt oss jubla av glädje, han kom till vår räddning.

Epistel Första korinthierbrevet kapitel 15, vers 53-57

Detta förgängliga måste kläs i oförgänglighet och detta dödliga kläs i odödlighet. Men när det förgängliga kläs i oförgänglighet och det dödliga i odödlighet, då blir det så som skriftordet säger: ’Döden är uppslukad och segern är vunnen.’ ’Död, var är din seger? Död, var är din udd?’ Dödens udd är synden, och synden har sin kraft i lagen. Gud vare tack som ger oss segern genom vår herre Jesus Kristus.

———————————————————————————————-

Evangelium Matteusevangeliet kapitel 28, vers 1-20

Efter sabbaten, i gryningen den första veckodagen, kom Maria från Magdala och den andra Maria för att se på graven. Då blev det ett kraftigt jordskalv, ty Herrens ängel steg ner från himlen och kom och rullade undan stenen och satte sig på den. Hans utseende var som blixten och hans kläder vita som snö. Vakterna skakade av skräck för honom och blev liggande som döda. Men ängeln sade till kvinnorna: ”Var inte rädda. Jag vet att ni söker efter Jesus, som blev korsfäst. Han är inte här, han har uppstått, så som han sade. Kom och se var han låg. Skynda er sedan till hans lärjungar och säg till dem: ’Han har uppstått från de döda, och nu går han före er till Galileen. Där skall ni få se honom.’ Nu har jag sagt er detta.” De lämnade genast graven, och fyllda av bävan och glädje sprang de för att berätta det för hans lärjungar. Då kom Jesus emot dem och hälsade dem, och de gick fram, grep om hans fötter och hyllade honom. Men Jesus sade till dem: ”Var inte rädda. Gå och säg åt mina bröder att bege sig till Galileen. Där skall de få se mig.” Medan de var på väg kom några ur vaktstyrkan in till staden och berättade för översteprästerna om allt som hade hänt. Dessa överlade med de äldste, och sedan gav de soldaterna en stor summa pengar och sade till dem: ”Säg att hans lärjungar kom under natten och rövade bort honom medan ni sov. Om ståthållaren får höra detta skall vi tala med honom så att ni inte behöver oroa er.” Soldaterna tog pengarna och gjorde som de hade blivit tillsagda. Så vann detta rykte spridning bland judarna ända till denna dag. De elva lärjungarna begav sig till Galileen, till det berg dit Jesus hade befallt dem att gå. När de fick se honom där föll de ner och hyllade honom, men några tvivlade. Då gick Jesus fram till dem och talade till dem: ”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla dagar till tidens slut.”

Tankar efter påskdagen april 2020

Jesus Kristus har efter sin död uppstått på den tredje dagen. Han visar sig på ett märkligt sätt, men tillräckligt tydligt för att människor ska uppfatta honom. Han vet exakt hur han ska möta en människa för att någon skall få en tro. Han visar sig genom Bibelns berättelser i vår tid och Guds Ande möter oss genom orden. Även i vår tid brottas vi med tvivel som de på Jesu tid. Kristus möter oss där vi befinner oss.

Idag får vi glädjas och fira Jesu Kristi uppståndelse. Jesus Kristus är inte död Han lever! När vi förstår detta går vi ut och letar tills vi hittar honom. Kvinnorna gick ut och letade. Plötsligt stod han där så nära att de inte ens märkte att det var Han. Kan det vara så i våra liv att ibland är Jesus så nära, när vi behöver Honom allra mest men att vi inte märker det?

Är det så att vi tidvis begraver vår Herre och går vilse en stund. Kvinnorna vid graven befann sig i en unik situation. Detta hade aldrig hänt tidigare. Det är möjligt att de hade erfarenhet av att ta hand om döda i släkten tidigare. De visste hur man skulle ta hand om en död kropp och vad som skulle göras. De hade med sig kryddor och oljor.

De visste att en död person inte står upp och går. Det kunde inte heller Jesus göra. Jesus som död kunde inte stå upp och gå ut. För att kunna göra detta måste Han ha fått livet åter.

Något händer i mötet med Jesus. För det är just i mötet med Jesus som vi blir varse om livet utanför oss och det förändrar vårt inre. Idag får vi tänka på vad som behövdes för att vi skulle få liv. En riktig död och en riktig uppståndelse. Detta är människans hopp.

När Jesus gav upp andan hände något unikt. Världen reagerade. Förhänget brast i templet och vädret förändrades. Allt berördes och människor reagerade för kraften i Kristus kärlek är inte av denna jord, men den var tvungen att sändas och komma till jorden för att vi skulle förstå den.

Jesus Kristus offrades för oss men uppstod och ger oss liv. När vi ropar i förtvivlan, när döden besöker oss, när lögnen förstör våra liv, när sjukdom och svek krossar våra hjärtan, då får vår själ ropa efter Gud. Då kan Gud gripa in. Han sänder sin Heliga Ande, en vägledare men vi bestämmer om vi ska släppa in honom. Vi har fått en fri vilja och ett fantastiskt erbjudande av Gud. Liv i överflöd.

Han som blev genomborrad för vår skull, genomborrar oss med längtan om att få gensvar. Kristus behöver ingen bekräftelse från oss, men vi behöver bekräfta Honom för vår egen skull.  En bekräftelse om att han gjorde rätt. Han kommer ihåg sina löften till oss. Kommer vi ihåg våra löften till honom?

”Vad var det du såg Herre när du tittade ut från korset och såg ut över människorna? Vad var det du såg som gjorde att du stod ut? Kärleken till oss fanns inom dig. Nej du stod inte ut, du bara stod för något som var så mycket större än vi förstår. En dårskap för världen men sanningen för Gud. Kärleken och riktningen mot det heliga.”

Han orkade och visar oss nu livet på riktigt.

Kristus visade vägen. Vi får gå förbi korset. Vi får vara i dess skugga.

Kvinnorna vid graven och lärjungarna fick nya erfarenheter. Tänk att vistas mellan hopp och tro, tvivel och rädsla att de skulle bli tillfångatagna och gå samman öde till mötes som Jesus.

Folk över hela världen hör denna historia berättas och vi tar emot berättelsen om Kristus med vår förmåga att tro. Vi får be för andra när vi går efter den korsfäste i efterföljelse.

Bön är inte magi utan ett formulerande av det vi behöver och tackar för. Gud vet redan innan vad vi ska be om. Vi går till graven när vi ber och kommer ut på andra sidan för vi möter en levande Gud. Vi har en uppgift att be för andra så att var och en hittar Jesus i ett personligt möte.

Det står att ännu hade de inte förstått skriften ord. Vi förstår den inte alltid heller. Vi behöver läsa och gå tillbaka till texterna och fylla på med Guds ord.

Han litar på oss. Vi är nu hans vittnen.

Idag får vi åter tänka på och glädjas över detta som är ett märkligt steg för en människa men fullt logiskt för Gud.

Korset har blivit en symbol för världens hopp och är det centrala i kristen tro. Vi kan inte förklara bort korset. Vi kan heller inte förklara korset annat än att berätta om det som står i Johannes  3:16. ”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv”.

Vi får ta emot denna gåva och le mot livet. Gud själv ler mot oss.

Pastor Hellen Tolf Dahl